- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 30 წუთი
- დამზადება: 1:20 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 265
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
ჟულიენი სოკოთი და ინდაურით ღუმელში — ეს კლასიკური ჟულიენის ალტერნატიული ვერსიაა. რეცეპტის მთავარი განმასხვავებელი ნიშნებია ინდაურის ფილესა და გამხმარი თეთრი სოკოს გამოყენება. თეთრი სოკო, გადაჭარბების გარეშე, გამორჩეული პროდუქტია, რომელსაც გამოყენების ძალიან ფართო სფერო აქვს.
ჟულიენის მომზადებისას, სოკოს ჯერ ბულიონში ალბობენ, სანამ ის საკმარის სითხეს არ შეიწოვს და არ დარბილდება. ამის შემდეგ მას ხახვთან ერთად შუშავენ, უმატებენ მოხარშული ინდაურის ნაჭრებს, ასხამენ ყველის სოუსს და აცხობენ ღუმელში. კარაქი, რომელიც სოუსის შემადგენლობაში შედის, კერძს ნაზ და დახვეწილ არომატს სძენს, ხოლო მდოგვი — პიკანტურ სიმძაფრეს. პორციულ ფორმებში მომზადებული ჟულიენი ბრწყინვალე ცხელი საუზმეულია, რომელიც ნებისმიერ სადღესასწაულო სუფრას დაამშვენებს.
თქვენ შეგიძლიათ დამატებით შეაზავოთ ჟულიენი მცირე რაოდენობით დაფქული მუსკატის კაკალით, შებოლილი პაპრიკით, გამხმარი იტალიური ან პროვანსული ბალახებით, ასევე ნედლი ან გამხმარი ბეგქონდარათი (ტიმიანი).
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოათავსეთ ინდაურის ფილე ქვაბში და დაასხით 1,5 ლიტრი მდუღარე წყალი. წყალი მხოლოდ ოდნავ უნდა ფარავდეს ხორცს. მოაყარეთ მარილი, დააფარეთ ქვაბს თავსახური და ხარშეთ ინდაური დაბალ ცეცხლზე 25 წუთის განმავლობაში.
- ამოიღეთ ინდაური ბულიონიდან, გადაიტანეთ ჯამში და გააცივეთ. ცხელ ბულიონში ჩაყარეთ გამხმარი სოკო, დააფარეთ თავსახური და დატოვეთ 1 საათით. ამ დროის განმავლობაში სოკო უნდა გაფუვდეს.
- გაცივებული ინდაური დაჭერით დაახლოებით 1 სმ-იანი ზომის კუბიკებად. სოკო ამოიღეთ ქაფქირით, ხოლო ბულიონი გადაწურეთ დოლბანდში (მარლაში). დარწმუნდით, რომ სოკოს ზედაპირზე ქვიშა არ არის (თუ შეამჩნევთ, გარეცხეთ გაფილტრული წყლით).
- დაჭერით სოკო და ხახვი წვრილ კუბიკებად. დიდ ტაფაზე გაადნეთ 2 სუფრის კოვზი კარაქი და მოშუშეთ ხახვი დარბილებამდე (7 წუთი). დაამატეთ სოკო და ამზადეთ კიდევ 5 წუთი. შემდეგ ტაფაში ჩააყარეთ დაჭრილი ინდაური, მოაყარეთ მარილი, პაპრიკა და შავი პილპილი. ფრთხილად აურიეთ და გადმოდგით ცეცხლიდან.
- სქელძირიან ქვაბში გაადნეთ დარჩენილი 4 სუფრის კოვზი კარაქი. ჩაყარეთ ფქვილი და მოშუშეთ 2 წუთის განმავლობაში, თან ხშირად ურიეთ. ნელ-ნელა დაასხით ბულიონი და განაგრძეთ სოუსის მომზადება კიდევ 5 წუთი. მუდმივად ურიეთ ხელის ზამბარით (ვენჩიკით) ან ნიჩბით, რომ კოშტები არ წარმოიქმნას. სოუსი უნდა გასქელდეს.
- სოუსში ჩაამატეთ გახეხილი ყველი და მდოგვი, კარგად აურიეთ. მიღებული სოუსი ჩაასხით ტაფაში, სადაც ინდაური, სოკო და ხახვია, და შეათბეთ დაბალ ცეცხლზე 2-3 წუთის განმავლობაში. გადმოდგით ცეცხლიდან და მასა გადაანაწილეთ კერამიკულ ფორმებში. საჭიროების შემთხვევაში, ამ ეტაპზე შეგიძლიათ ფორმები მაცივარში შეინახოთ 4-დან 36 საათამდე.
- სუფრასთან მიტანის წინ გაახურეთ ღუმელი 180°C-მდე. თუ ჟულიენი წინასწარ გქონდათ მომზადებული, აცადეთ, რომ ოთახის ტემპერატურამდე გათბეს. შედგით ფორმები ღუმელის ზედა მესამედში და გამოაცხვეთ 20 წუთი. მიირთვით ჟულიენი ცხელი.
ჟულიენი ინდაურით და სოკოთი ღუმელში
- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 30 წუთი
- დამზადება: 1:20 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 265
- სირთულე:
საშუალო
ჟულიენი სოკოთი და ინდაურით ღუმელში — ეს კლასიკური ჟულიენის ალტერნატიული ვერსიაა. რეცეპტის მთავარი განმასხვავებელი ნიშნებია ინდაურის ფილესა და გამხმარი თეთრი სოკოს გამოყენება. თეთრი სოკო, გადაჭარბების გარეშე, გამორჩეული პროდუქტია, რომელსაც გამოყენების ძალიან ფართო სფერო აქვს.
ჟულიენის მომზადებისას, სოკოს ჯერ ბულიონში ალბობენ, სანამ ის საკმარის სითხეს არ შეიწოვს და არ დარბილდება. ამის შემდეგ მას ხახვთან ერთად შუშავენ, უმატებენ მოხარშული ინდაურის ნაჭრებს, ასხამენ ყველის სოუსს და აცხობენ ღუმელში. კარაქი, რომელიც სოუსის შემადგენლობაში შედის, კერძს ნაზ და დახვეწილ არომატს სძენს, ხოლო მდოგვი — პიკანტურ სიმძაფრეს. პორციულ ფორმებში მომზადებული ჟულიენი ბრწყინვალე ცხელი საუზმეულია, რომელიც ნებისმიერ სადღესასწაულო სუფრას დაამშვენებს.
თქვენ შეგიძლიათ დამატებით შეაზავოთ ჟულიენი მცირე რაოდენობით დაფქული მუსკატის კაკალით, შებოლილი პაპრიკით, გამხმარი იტალიური ან პროვანსული ბალახებით, ასევე ნედლი ან გამხმარი ბეგქონდარათი (ტიმიანი).
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოათავსეთ ინდაურის ფილე ქვაბში და დაასხით 1,5 ლიტრი მდუღარე წყალი. წყალი მხოლოდ ოდნავ უნდა ფარავდეს ხორცს. მოაყარეთ მარილი, დააფარეთ ქვაბს თავსახური და ხარშეთ ინდაური დაბალ ცეცხლზე 25 წუთის განმავლობაში.
- ამოიღეთ ინდაური ბულიონიდან, გადაიტანეთ ჯამში და გააცივეთ. ცხელ ბულიონში ჩაყარეთ გამხმარი სოკო, დააფარეთ თავსახური და დატოვეთ 1 საათით. ამ დროის განმავლობაში სოკო უნდა გაფუვდეს.
- გაცივებული ინდაური დაჭერით დაახლოებით 1 სმ-იანი ზომის კუბიკებად. სოკო ამოიღეთ ქაფქირით, ხოლო ბულიონი გადაწურეთ დოლბანდში (მარლაში). დარწმუნდით, რომ სოკოს ზედაპირზე ქვიშა არ არის (თუ შეამჩნევთ, გარეცხეთ გაფილტრული წყლით).
- დაჭერით სოკო და ხახვი წვრილ კუბიკებად. დიდ ტაფაზე გაადნეთ 2 სუფრის კოვზი კარაქი და მოშუშეთ ხახვი დარბილებამდე (7 წუთი). დაამატეთ სოკო და ამზადეთ კიდევ 5 წუთი. შემდეგ ტაფაში ჩააყარეთ დაჭრილი ინდაური, მოაყარეთ მარილი, პაპრიკა და შავი პილპილი. ფრთხილად აურიეთ და გადმოდგით ცეცხლიდან.
- სქელძირიან ქვაბში გაადნეთ დარჩენილი 4 სუფრის კოვზი კარაქი. ჩაყარეთ ფქვილი და მოშუშეთ 2 წუთის განმავლობაში, თან ხშირად ურიეთ. ნელ-ნელა დაასხით ბულიონი და განაგრძეთ სოუსის მომზადება კიდევ 5 წუთი. მუდმივად ურიეთ ხელის ზამბარით (ვენჩიკით) ან ნიჩბით, რომ კოშტები არ წარმოიქმნას. სოუსი უნდა გასქელდეს.
- სოუსში ჩაამატეთ გახეხილი ყველი და მდოგვი, კარგად აურიეთ. მიღებული სოუსი ჩაასხით ტაფაში, სადაც ინდაური, სოკო და ხახვია, და შეათბეთ დაბალ ცეცხლზე 2-3 წუთის განმავლობაში. გადმოდგით ცეცხლიდან და მასა გადაანაწილეთ კერამიკულ ფორმებში. საჭიროების შემთხვევაში, ამ ეტაპზე შეგიძლიათ ფორმები მაცივარში შეინახოთ 4-დან 36 საათამდე.
- სუფრასთან მიტანის წინ გაახურეთ ღუმელი 180°C-მდე. თუ ჟულიენი წინასწარ გქონდათ მომზადებული, აცადეთ, რომ ოთახის ტემპერატურამდე გათბეს. შედგით ფორმები ღუმელის ზედა მესამედში და გამოაცხვეთ 20 წუთი. მიირთვით ჟულიენი ცხელი.
შეიძლება მოგეწონოთ